Wetenschaps­tafel #5

Pandemie en ruimte

Pandemieën als gevolg van nieuwe besmettelijke ziekten kunnen te allen tijde optreden. Hoe richten we onze leefomgeving zo in dat we het ontstaan van pandemieën (in Nederland) zo veel mogelijk voorkomen en dat we hier – mocht er onverhoopt toch een pandemie optreden – zo prettig mogelijk kunnen leven? De wetenschap aan het woord!

Dit evenement is onderdeel van de talkshowserie ’Wetenschapstafels‘. De serie bestaat uit zes afleveringen waarin wetenschappers in gesprek gaan met beleidsmakers, onder leiding van host Paul Gerretsen (agent van Vereniging Deltametropool). Zo verbinden we academische kennis en inzichten aan beleidsontwikkeling op het gebied van ruimtelijke ordening. De afleveringen worden live uitgezonden zodat geïnteresseerden kunnen meeluisteren en vragen stellen.

Kijk mee naar de Wetenschapstafel Pandemie en ruimte‘. 

Meld je aan door te e-mailen naar asmara.hintzen@deltametropool.nl Vervolgens ontvang je een link naar de online-meeting.

Over de Wetenschapstafel ‘Pandemie en ruimte 

Het gesprek zal plaatsvinden in een talkshow-setting, geleid door Paul Gerretsen. Per gespreksblok zal een deelonderwerp behandeld worden in gesprek met een van de wetenschappers. De beleidsmakers worden gedurende het gesprek uitgenodigd om aan te haken.

  • Welkom door manager Regina Oosting
  • Opening door Paul Gerretsen
  • Voorkomen van pandemieën, met Brigit Staatsen (RIVM)
  • Omgaan met pandemieën, met Rodrigo Cardoso (TUD)
  • Leren van pandemieën, Niki Frantzeskaki (UU)
  • Synthese Open gesprek

Let op: Deze aflevering zal in het Engels worden gehost. Dit vanwege het bij elkaar krijgen van de juiste kennis aan tafel.

Gespreksthema’s: 

a. Voorkomen van pandemiën: De uitbraken van pandemiën (in Nederland) voorkomen. Besmettelijke ziekten vinden veelal hun oorsprong in de overdracht van (gemuteerde) ziektekiemen van dier naar mens. Met de hoge dichtheid van (pluim)vee in een aantal regio’s bestaat is er in Nederland ook een aanzienlijk risico op de ontwikkeling van dierziekten, zoals bijvoorbeeld. vogelgriep, Q-koorts, mond- en klauwzeer, de laatste jaren. Hoe voorkomen we dat dierziekten overslaan van dier op mens (en dat er een pandemie ontstaat? Hoe kunnen we het landelijk gebied hier goed om inrichten?

b. Omgaan met pandemieën: Wanneer er een pandemie heerst, hoe kunnen we daar als land mee omgaan? Hoe richten we onze steden in zodat ook in tijden van afstand houden en lockdowns het veilig (en prettig) is om buiten te zijn, te kunnen bewegen en de dagelijke voorzieningen te gebruiken? Hoe behouden we leefomgevingskwaliteit?

c. Leren van pandemieën: Hoe kunnen we leren een pandemie en kansen voor verbetering benutten? In steden als Parijs en Milaan zijn de lockdowns aangegrepen om de transitie van auto- naar fietsverkeer te versnellen, en te zien is dat dit ook ná de lockdown doorwerkt. Hoe benutten we situaties van lockdown om meer leefomgevingskwaliteit in de stad te creëeren? Plekken om te bewegen en sporten, groen-blauwe dooradering, fiets- en voetpaden.

Ben je geïnteresseerd in de Wetenschapstafel Pandemie en ruimte‘? 

Meld je aan door te e-mailen naar asmara.hintzen@deltametropool.nl Vervolgens ontvang je een link naar de online-meeting.

terug naar boven terug naar boven