Korte ketens in het landelijk gebied

Lezingenreeks Voucherregeling Ruimtelijk Ontwerp 2021

De doorsnee landbouw vraagt grote offers van onder andere waterbeheer, natuur en biodiversiteit. Verschillende pioniers laten zien dat we ook andere wegen kunnen bewandelen, waarmee de landbouw weer kleinschaliger, lokaler en diverser wordt. Jan Willem van der Schans (Taskforce Korte Keten) en Wouter van Eck (Voedselbos Ketelbroek) nemen ons mee aan de hand van hun praktijkervaring.

Video van de lezing 'Korte ketens in het landelijk gebied'.

Programma

Deze lezing staat in het teken van de experimenten die zich afspelen binnen de Taskforce Korte Keten en Voedselbos Ketelbroek. Beide bieden relevante handvatten voor het denken over en ontwerpen aan de toekomst van het landelijk gebied.

Spreker 1: Jan Willem van der Schans

Jan Willem van der Schans is econoom, medeoprichter van de Taskforce Korte Keten, een onafhankelijke stichting met als doel de ontwikkeling van regionale voedselsystemen te versnellen. De Taskforce bereikt dit door samenwerkingen tussen ondernemers te ondersteunen en versterken. Inmiddels zijn hier meer dan 150 korte keten-initiatieven in Nederland bij aangesloten, die proberen om voedsel en consumenten dichter bij elkaar te brengen en kringlopen lokaal te sluiten. In zijn lezing vertelt Van der Schans over mogelijkheden productie, logistiek en distributie op een duurzame manier in te richten, die zowel voor de producent als de consument voordelen oplevert.

Spreker 2: Wouter van Eck

Wouter van Eck is voorzitter van Stichting Voedselbosbouw en eigenaar van Voedselbos Ketelbroek, een geslaagd experiment voor natuurinclusieve landbouw in het Gelderse Groesbeek. Als reactie op de traditionele landbouw, waar geen natuur meer te bekennen is, legde Van Eck 12 jaar geleden een plantage in meerdere lagen aan, waarin lage gewassen worden beschermd door hogere, en waar symbiose kan ontstaan tussen planten die elkaar bijvoorbeeld van meststoffen voorzien: een landbouwtype, dat in landen zoals Kenia gebruikelijk is. Van Eck verteld in zijn lezing onder andere over kansen voor natuurontwikkeling en voedselproductie.

Over de lezingenreeks

Deze lezing wordt aangeboden als onderdeel van de Voucherregeling Ruimtelijk Ontwerp 2021 van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. Vereniging Deltametropool werkt mee aan de begeleiding van de ontwerpteams en de ontwikkeling van een flankerend kennisprogramma, waar deze lezingen toe behoren. Hiermee bieden we inhoudelijke verdieping op de verschillende relevante thema’s.

Benieuwd naar meer lezingen? Houd de agenda van het kennisprogramma in de gaten via de projectpagina. Hier kunt u zien wat er de komende tijd nog gepland staat en kunt u lezingen terugkijken.

terug naar boven terug naar boven