Werkconferentie Hightech Highgreen

Landschapstriënnale 2021

Landschapslaboratorium Hightech Highgreen, één van de tien uit de Landschapstriënnale 2021, verkent nieuwe samenwerkingsvormen van bedrijfsleven en overheid voor een aantrekkelijk landschap - een steeds belangrijker ingrediënt in de mondiale strijd om talent, die in hightechregio's zoals de Brainport extra sterk woedt. Samen met onze partners voeren we het gesprek in de Groene Corridor tussen Eindhoven en Oirschot, zetten de feiten en ambities op een rij, en maken de vergelijking met een Duitse hightechregio. Community of Practice Landschap als Vestigingsvoorwaarde nodigt u van harte uit voor onderstaand programma.

Meld je aan via info@hightechhighgreen.nl

Meer informatie over het programma is te vinden op de website van Hightech Highgreen.

 

Programma

Ochtendprogramma vrijdag 23 april 2021 (via zoom)

09:00 Introductie en panel Hightech Highgreen

Met wethouders Piet Machielsen (Oirschot) en Rik Thijs (Eindhoven), Renske Visser (IVN) en Rick Pardoel (DPD), o.l.v. Paul Gerretsen

10:00 Breakout sessies

a. Opschalen stad-landverbindingen

De Groene Corridor bouwt met andere initiatieven aan breed eigenaarschap in de Brainport (met o.a. Dommeldal en Levende Beerze)

b. Landvestors

Over concrete investeringsmogelijkheden voor bedrijven in het hightech landschap – een uitwisseling de Groene Corridor en het Duitse Kraftraum gebied. (Engelstalig)

11:30 Gesprek over de stad-landverbinding, met Adriaan Geuze, Jan Baan en Anoek van Eekelen, o.l.v. Saskia van Steijn (live streaming vanaf de Platte Kar*)

12:30 Einde ochtendprogramma

 

Bekijk ook de mogelijkheden om de Groene Corridor te ontdekken in het online middagprogramma, met o.a. Project Landing, over expats in het landschap, de Loopgraaf voor de Vrede, en een kookwedstrijd in Brainport Industries Campus.

* De Platte Kar is een serie trialogen, georganiseerd door de Stichting Landschapstriënnale. Zie programma

Interviews en video

In de voorbereiding spraken we met bedrijven, overheden en maatschappelijk middenveld in de Groene Corridor. Lees hier de interviews terug van Carlos Faes (Philips Fruittuin), Piet Machielsen (Oirschot), Eric Dietz & Rick Pardoel (DPD), Rik Thijs (Eindhoven), Mary Fiers (Groen Ontwikkelfonds Brabant), Jan Baan & Roel Hellemons (Brabants Landschap & Eindhoven Airport), Erik van Merrienboer (Noord-Brabant), Frank van den Eijnden (Van Gogh Nationaal Park) en Renske Visscher (IVN).

Met Waterfilm Producties werken we momenteel aan een video, opgenomen met deze partijen in het landschap van de Groene Corridor.

 

Landvestors – de regio

Landvestors – burgers en bedrijven die investeren in het landschap – zijn relevant voor hightech regio’s, die grote opgaven hebben in zowel landschapstransitie als vestigingsklimaat. Bekijk de best practices van het vooronderzoek uit 2020.

In de Brainport (NL) en Rheinesches Revier (DE) regio’s bekijken we samen met stakeholders hoe privaat initiatief onwikkelingen in het landschap kan versnellen en verbeteren. We zoomen hierbij in op deelgebieden Groene Corridor en Kraftraum. Tijdens de werkconferentie op 23 april ontmoeten de regio’s elkaar, wees erbij!

 

Community of Practice

Andere activiteiten van de CoP

– 15 april spreken gedeputeerden over het meegroeien van groen met verstedelijking in hun provincies, op uitnodiging van Utrecht. Deelnemers: Zuid-Holland, Noord-Holland, Noord-Brabant, Flevoland en Gelderland.

– 9 april spreekt onderzoeker Merten Nefs met wethouder Mario Jacobs over logistiek en andere economische activiteiten in het landschap rond Tilburg (op de Platte Kar, o.l.v. Elisabeth van den Hoogen).

– Kijk hier de kennissessies terug die we recent organiseerden met Grenspark Groot Saeftinghe, over parkconcepten en korte ketens bij het smeden van de drie-eenheid Natuur, Haven en Landbouw.

terug naar boven terug naar boven