Gemist? Wat we kunnen leren van VvE's, coöperaties en burgerberaden
Lezingenreeks Voucherregeling Ruimtelijk Ontwerp 2022
25 april 2022
Hoe zetten we goede ideeën om in daden? Qua processen kunnen we veel leren van burgerraden, coöperaties, participatie- en VvE-trajecten. We organiseerden een lezingenreeks waarin experts ons belangrijke inzichten uit dat soort processen meegeven. Gemist? Geen zorgen! Ze zijn terug te vinden op deze pagina.
De lezingen zijn georganiseerd in het kader van de Voucherregeling Ruimtelijk Ontwerp en in het voorjaar van 2021 uitgezonden via onze livestreams. Wil je een lezing terugkijken, delen met collega’s of heb je een lezing gemist? Onderstaand vind je de opnames.
Lezing 1: Gedragsverandering als opstap naar ruimtelijke transities
Oplossingen die we als ontwerpers en overheden maar al te graag zouden willen implementeren, vragen nogal wat van mensen die ermee te maken krijgen. Corine Erades (Synopel Architecten + Energie) en Ingrid Mulder (TU Delft) leren ons in deze lezing dat beginnen bij de oplossing vaak niet tot resultaat leidt. Neem mensen mee, verbreed hun kennis en laat ze als groep hun eigen pad bewandelen. Hoofdboodschap (ook voor ontwerpers!): Geduld is een schone zaak.
Lezing 2: Ontwerp als middel voor samenwerking
Hoe benutten we ontwerp het beste, volgens ‘niet-ontwerpers’? Dirkjan Masman (voorzitter gebiedscoöperatie Notter Zuna) en Lotte Caljé (stadsantropoloog Stipo) vertellen ons hoe ontwerp idealiter ingezet wordt. Voer voor beleidmakers, ontwerpers, onderzoekers en anderen die zich met ruimtelijke ontwikkeling bezighouden!
Lezing 3: Participatie nieuwe stijl
Burgers verdienen het om beter gehoord te worden, de standaardprotocollen voor participatie zijn niet toereikend. Karin Christof (UvA) en Harm van Dijk (G1000 Burgerberaad) laten zien waarom een ‘participatie nieuwe stijl’ nodig is en hoe dat kan werken.
Lezing 4: Hoe brengen we grote veranderingen in beweging?
Goed idee… en dan?! Hoe krijgen we grote veranderingen in beweging? Jorren Scherpenisse (NSOB) en Peter Kuenzli (Gideon Consult) leggen ons uit hoe we bestuurders en beleidsmakers kunnen betrekken in de grote transitieopgaven en hoe we goede ideeën tot uitvoering kunnen laten komen.
Benieuwd naar meer informatie over de Voucherregeling Ruimtelijk Ontwerp? Bekijk de projectpagina.
De Voucherregeling is een traject van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie waarmee de inzet van ontwerpkracht wordt gestimuleerd. Door het hele land gaan ontwerpteams met lokale overheden aan de slag met ontwerpend onderzoek. Vereniging Deltametropool werkt mee aan de begeleiding van de ontwerptrajecten en ontwikkeling van het kennisprogramma.