Biobased, made in NL

Going Green #05

Biobased bouwen is dé manier om de bouwindustrie radicaal te verduurzamen. Alleen hoe komen we aan het materiaal, kennis en productiekracht die daarvoor nodig zijn? Kunnen we de bouwtransitie aangrijpen om tegelijkertijd ons landschap te vernieuwen? Volg het gesprek met onze experts, tijdens de 5e uitzending van de serie Going Green.

— uitzending terugkijken —

In het kader van de Green Deal Houtbouw gaat de Provincie Flevoland vanaf 2025 20% van alle nieuwbouwprojecten in hout uitvoeren. Een mooie ambitie, waarvoor het verzamelen van kennis en het sluiten van coalities, in het bijzonder in de Europese context, van cruciaal belang is. Terwijl duidelijk is waaróm we biobased moeten gaan bouwen, weten we nog niet waar alle biobased materialen vandaan moeten komen. Hoeveel hiervan kan Nederland zelf produceren en hoeveel kan duurzaam geïmporteerd worden? Welke rol kunnen regio’s hierin spelen? Zijn we bereid om ruimte te maken voor deze opgave in het Nederlandse landschap? Op 2 december, in het Food Forum in Almere, reflecteren we op deze vragen vanuit drie verschillende perspectieven.

Sprekers

Daniel VennemanArchitect, oprichter Woonpioniers.

Henk WanningenSenior business developer bij Staatsbosbeheer.

Shera van den WittenboerLandschapshistoricus en landschapsontwerper. Adviseur Landschap en Erfgoed bij College van Rijksadviseurs.

Programma

15.00 — Bijdragen van Daniel Venneman, Henk Wanningen en Shera van den Wittenboer
15.45 — Gesprek onder leiding van Sophie Stravens met vragen vanuit het publiek
16.30 — Einde

Stellingen

Tijdens het gesprek gaan de sprekers in op een aantal stellingen waarin de transitie naar biobased bouwen centraal staat. Ook het publiek wordt uitgenodigd om hierop te reageren.

— We kunnen de verstedelijkingsopgave niet ecologisch verantwoorden zonder een radicale omslag naar biobased bouwen.

— Nederland moet binnen eigen grenzen voldoende biobased materialen produceren om de bouwindustrie te kunnen verduurzamen bij 2050.

— Regio’s moeten een sleutelrol spelen in de transitie naar biobased bouwen door de strategische inzet van eigen middelen, krachten en identiteit.

Praktische informatie

Het programma wordt georganiseerd door Vereniging Deltametropool in samenwerking met Provincie Flevoland. Het gesprek duurt 90 minuten en wordt gemodereerd door Sophie Stravens. Het gesprek wordt op donderdag 2 december vanaf 15.00 uur live uitgezonden vanuit het Food Forum Paviljoen op het Floriadeterrein in Almere. De gehele serie wordt gedocumenteerd in korte kronieken, geschreven door Sanne van den Breemer.

De Floriade

Deze serie vormt een deel van het programma wat Provincie Flevoland met vele andere partijen organiseert om het Forum op de kaart te zetten bij bedrijven, onderzoekers, ontwerpers die intensief werken aan voedselinnovatie en aan de transitie naar een groene economie. Zo wordt het Food Forum een hotspot van kennisuitwisseling, zowel tijdens de Floriade Expo als daarna binnen het innovatiecomplex Flevocampus.

Going Green is de bijdrage van provincie Flevoland aan Floriade Dialogues, een initiatief van Floriade Expo 2022. Dit is een serie van internationale presentaties en evenementen om kennis over groene innovatie rondom het thema Growing Green Cities te delen en zo deze innovatie te versnellen. Benieuwd naar het hele programma Floriade Dialogues en hoe u daaraan kunt bijdragen? Meld u dan aan.

terug naar boven terug naar boven