Call to action! wereldwijde watercrisis

Waterzekerheid is een drijvende factor achter een stabiele economie en een gezonde toekomst

22 oktober 2024

Toegang tot voldoende en schoon water wordt in westerse landen vaak als vanzelfsprekend gezien. Maar er is dringend actie vereist om de wereldwijde watercrisis aan te pakken. Als we deze koers voortzetten, loopt meer dan de helft van de wereldwijde voedselproductie tegen 2050 gevaar. Maar als landen wereldwijd samenwerken, kan water een krachtige motor zijn voor duurzame ontwikkeling, met voordelen voor gelijkheid en de stabiliteit van onze economie.

Deze conclusies zijn te vinden in het rapport van de Global Commission on the Economics of Water, waarover The Guardian vandaag bericht. Deze commissie werd in 2022 in Nederland opgericht en het rapport vormt het grootste wereldwijde onderzoek naar alle facetten van de watercrisis, met aanbevelingen voor beleidsmakers.

“Investeer in water en de toekomst ziet er echt rooskleuriger uit.” Henk Ovink, uitvoerend directeur Global Commission on the Economics of Water

Het rapport concludeert dat we de watercrisis alleen kunnen oplossen door wereldwijd samen te werken en water beter te waarderen. “We moeten kritisch kijken naar waar waterovergebruik plaatsvindt, zoals in bepaalde industrieën, de voedselproductie en de landbouw. Daar moeten we actie ondernemen, zowel met technologie als door prijsaanpassingen. We moeten duurzamer met water omgaan, leren hergebruiken en het opnieuw waarderen,” sluit Ovink af.

 

terug naar boven terug naar boven