Werklandschappen van de toekomst
Nieuwe ruimte voor werk
De bedrijvigheid van de toekomst zal gericht zijn op duurzame productietechnieken, circulaire economie, duurzame energie- en grondstofstromen. Daarbij moeten we goed kijken naar het hergebruik van onze bestaande werkterreinen en gebouwen en de nieuwe economie moet oog houden voor de menselijke maat.
Wonen, werken en gezondheid zijn onlosmakelijk verbonden en dienen in ruimtelijke ordering in samenhang bekeken te worden. Hoe creëren we een duurzaam en gezond vestigingsklimaat voor de toekomst van werklandschappen in een mondiale economie?
In deze sessie bekijken we relevante ontwerpstudies en gaan we in een intersectorale samenstelling in debat. De opgave waar Eindhoven voor staat is daar een interessante case study van.
Programma
— 10.30 inloop
— 11.00 welkom – Paul Gerretsen
— 11.10 Presentatie Rademacher de Vries, Christopher de Vries
— 11.25 Presentatie OD205, Judit Gaasbeek Janzen
— 11.40 Gemeente Eindhoven, Werklandschap van de toekomst, Ronald Rijnen (Strategisch adviseur Stadsontwikkeling)
— 11.50 Debat IMpactnetwerk Bouwcultuur met: Jip Grooters, Nederlandse Vereniging Duurzame Energie – Heleen Alberdingk Thijm, Kunsten 92 – Elisabeth Boersma, NRP – Syb Groeneveld, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie – Christopher de Vries, Rademacher de Vries – Judit Gaasbeek Janzen, OD205
— 12.30 Conclusies/afronding – Paul Gerretsen
— 12.30 Netwerklunch: U kunt na de sessie met ons en de andere partners van de Mission Days lunchen
Eindhoven Brainport
In wat nu het project Beethoven’ is gaan heten, moet een miljardenimpuls vanuit het Rijk zorgen voor het behoud en de ontwikkeling van Tech bedrijven in de regio. De verbetering van het vestigingsklimaat en versterken van de ruimtelijke kwaliteit is leidend om dit project te laten slagen. Er zijn drie hoofdthema’s gekozen: het versterken van het onderwijs, het aanpakken van de infrastructuur en het bouwen van nieuwe huizen in de regio.
Het IMpactnetwerk Bouwcultuur
De focusgroep Werklandschappen is een initiatief van het IMpactnetwerk Bouwcultuur. Het IMpactnetwerk Bouwcultuur, een intersectoraal netwerk van partijen met een claim op het ruimtelijk domein, sloot eerder dit jaar een pact. Dit pact maant tot samenwerking in ruimtelijke opgaven en het werken aan het versterken van de ruimtelijke kwaliteit als verbindende visie. Vier focusgroepen, waaronder deze, zijn daar een uitwerkinginstrument van: in kleine groepen onderzoeken we vraagstukken met multi sectorale afhankelijkheid om integraal en in samenhang tot nieuwe arrangementen, consensus of afspraken te komen.