Ontwerpkracht voor de toekomst van Nederland

Dag van de Ontwerpkracht — 2023

Nederland staat voor grote transities die effect hebben op de ruimte in ons land. Hoe zorgen we voor samenhang en integrale ruimtelijke kwaliteit bij deze grote verbouwing van Nederland? Een jaar na de lancering van Platform Ontwerp NL en Mooi NL is op vele fronten gewerkt aan de ruimtelijke toekomst van Nederland. Doe mee in het gesprek over de toekomst van Nederland op 6 juli 2023 in Theater Zuidplein in Rotterdam. Gratis toegang voor een beperkt aantal leden van de Vereniging Deltametropool, meldt je dus snel aan!

Veel is nog verkennend, maar vanuit de verbeelding zoeken we de dialoog. Hoe ziet NL er in 2100 uit? En wat betekent dit voor de keuzes in projecten en plannen die nu op de tekentafel liggen.

Hoe komen de ruimtelijke puzzels eruit te zien?

U kunt hier aanmelden

keynotes

Adriaan Geuze trapt af met een kritische beschouwing op het geheel. Maken we wel de juiste keuzes, geven we het geld wel uit aan de goede dingen en is er nog hoop?

Platform Ontwerp NL presenteert de eerste ‘What-if’ verkenningen (I-moss, MVRDV, Feddes Olthof) over hoe Nederlandse stedelijke regio’s er in 2100 uit kunnen zien. Geen utopieën of dystopieën, maar wel doordachte educated guesses, als experimenten van verbeelding. Welke aannames zijn er gemaakt, welke keuzemomenten liggen er voor ons om daar te komen en waar zal ontwerpkracht het verschil kunnen maken? Met minister Hugo de Jonge reflecteren we op de uitkomsten en hoe en waar dit een weerslag zal vinden in de aanstaande Nota Ruimte.

Maurits de Hoog geeft inzicht in het woud van toekomstplannen, lange termijnverkenningen en verbeeldingen van de afgelopen jaren. Ontwerpkracht te over, maar waar zit de samenhang en waar vallen de gaten in kennis of schaalniveaus?

programma

08.30 Inloop

09.00 Openingsprogramma en KeyNote Adriaan Geuze

10.15 Pauze en zaalwisseling

10.30 Masterclasses ronde 1

12.00 Lunch

13.15 Masterclasses ronde 2

14.45 Pauze en zaalwisseling

15.00 What-if Verkenning met Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, Hugo de Jonge

15.45 Prijsuitreiking

16.15 Quickscan — Maurits de Hoog

17.00 Borrel

U kunt hier aanmelden

Dagvoorzitter

Andrea van Pol

Georganiseerd door

Platform Ontwerp NL (Vereniging Deltametropool, NVTL, BNSP, BNA, BNI, Koninklijke NLingenieurs en Federatie Ruimtelijke Kwaliteit )

Mede mogelijk gemaakt door

Ministerie van BZK, Gemeente Rotterdam, Heijmans, AM

terug naar boven terug naar boven