Een blauw stadshart als systeem voor brede welvaart

CoP Excursie Almere: Alle zeilen bij voor het Weerwater!

Kunnen we het centraal gelegen water van Almere breder bekijken in zijn betekenis voor de stad, waarbij het Weerwater niet alleen in recreatie, maar ook bijvoorbeeld grondstoffen en energie kan voorzien? Die vraag staat centraal tijdens deze activiteit van de Community of Practice: Landschap als Bron voor Brede Welvaart.

Eerst was er water, toen polder, toen… weer water!

Meld je hier aan!

De naamgeving van het blauwe stadshart van Almere onderschrijft de rationele planningsgedachte en de dynamische ontwikkeling van de stad zelf. De aanleg was een win-win: Teun Koolhaas en Alle Hosper vonden dat Almere zich moest onderscheiden met een groot water midden in de stad als stadspark en centrum van de groen-blauwe dooradering, tegelijkertijd waren er zandwinningputten nodig voor de aanleg van de woongebieden. De parkfuncties zijn in de loop van de jaren verstevigd, afgelopen jaren mede dankzij projecten als de Floriade, Rondje Weerwater en de Centrumvisie 2040. Er gaat klimaatadaptief flink verdicht worden rond het Weerwater waardoor het water andere rol gaat spelen: van een ruim opgezet park voor ontspanning naar de spil van een klimaatadaptief stadsysteem dat vele functies ondersteund.

Hoe kan het Weerwater alle zeilen bijzetten om de verdichting van het centrum beter te ondersteunen met energie, grondstoffen, biodivsersiteit en nieuwe vormen van recreatie, en daarbij in brede welvaart te voorzien van al haar inwoners? Samen met de gemeente en Aeres kijken we door de lens van systematisch denken naar het Weerwater, wisselen we kennis uit en komen we wellicht tot een paar eerste stappen voor deze nieuwe levensfase van het gebied.

De Centrale Plas in Almere: Plangegevens en ontwerp, 1980 De Centrale Plas in Almere: Plangegevens en ontwerp, 1980.

Wat gebeurt er in Almere?

Er komen meer mensen in het centrum wonen. Een grote stap van circa 2.500 woningen naar straks ruim 7.500 woningen rond 2030. Het aantal woningen kan oplopen naar 10.000 tot 15.000 rond 2040. Met de groei en ontwikkeling van het centrum Almere 2040 agendeert de gemeente een stevige koppeling met het natuurlijk (door)ontwikkelen van het water, groen en de stedelijke omgeving. In een hoogstedelijke omgeving is de natuur keihard nodig, bijvoorbeeld om regenwater af te voeren, om hitte te temperen en bij te dragen aan een schonere lucht. Water en groen is aantoonbaar goed voor het welzijn van inwoners. Met de groei van het centrum, groeit ook het belang van het Weerwater als plaats waar ruimte is om de biodiversiteit in een stedelijke omgeving te versterken. Met slimme maatregelen wordt in het groene sleutelproject de stadsnatuur bevordert en wordt het Weerwater als park nadrukkelijker met de bewuste leefomgeving van inwoners en bezoekers verbonden. Voor het Weerwater liggen er kansen om een aantal opgaven geïntegreerd en systemisch verder vorm te geven en de productieve kant van het water daarbij te benutten. Hiervoor is het nodig om deze kansen nader te onderzoeken zodat in samenhang met het natuurlijke systeem een afweging gemaakt kan worden welke kansen het beste te benutten in de toekomst.

Ontwikkelvisie Natuurkrachtig Hart van de Stad 2040 (Felixx + Posad Maxwan) Ontwikkelvisie Natuurkrachtig Hart van de Stad 2040 (Felixx + Posad Maxwan).

Programma

We nodigen alle geïnteresseerden uit om 3 april met de Gemeente Almere en de CoP mee te denken over het bovenstaande vraagstuk: Welke functies heeft het Weerwater in het nieuwe centrumgebied voor Almere en voor de rest van de stad? We krijgen in de middag een toelichting over de plannen van de gemeente over het centrum door Ivonne de Nood en Nina de Vos met een kleine fietstour langs het weerwater daaropvolgend. Daarna volgt een introductie over de mogelijkheden om het Weerwater te optimaliseren door Miguel Dionisio Pires bij de Aeres Hogeschool, en eindigen met een workshop om samen te brainstormen over de deze mogelijkheden.

 

12.45 — Inloop in het infocentrum Almere Centrum

(Donjon 3-5, let op: hier kan de fiets niet geparkeerd worden, zie hieronder)

13.00 — Introductie van de Centrumvisie 2040, Rondje Weerwater en verdichtingsplannen door de gemeente en de CoP over de links met het thema

14.00 — Fietstocht langs de oostkant van het Weerwater met een paar stops

14.45 — Aankomst bij Aeres en introductie door over optimalisatie van ecosysteemdiensten en systeemdenken rondom het Weerwater

15.30 — Workshop: het Weerwater optimaliseren met de systeembril

16.30 — Discussie en afsluiting

Deelname aan het evenement staat open voor alle geïnteresseerden en is kosteloos.

Meld je hier aan!

Let op: Alle deelnemers zorgen van tevoren voor hun eigen fiets, bijvoorbeeld door het huren van een OV fiets of een huurfiets bij de VVV. Het startpunt van het evenement bevindt zich in in het infocentrum Almere Centrum (Donjon 3-5), maar het is niet mogelijk de fiets hier te stallen. Parkeer daarom de fiets op de Esplanade en loop 3 minuten naar het infocentrum, waar het programma begint. Na de introductie lopen we naar de Esplanade om op de fiets te stappen. We eindigen het programma bij de Aeres Hogeschool (Arboretum West 98), waarna iedereen op eigen gelegenheid terug kan fietsen.

 

 

De Community of Practice: Metropolitaan landschap als bron voor brede welvaart organiseert kennisuitwisseling voor het belang voor groen-blauwe ruimte in metropolitane overgangsgebieden. Daarbij ligt de nadruk op de praktische kant: hoe krijgen we het klaargespeeld dat er in deze ruimte geïnvesteerd wordt? De activiteiten van de CoP zijn toegankelijk voor iedereen die interesse heeft in dit onderwerp, en erover mee wil praten of kennis wil delen.

terug naar boven terug naar boven