Met de trein de natuur in

NS opent de eerste Buitenpoort

Op een half uurtje reizen van Amsterdam is op station Santpoort Noord de eerste Buitenpoort geopend. Buitenpoorten zijn een initiatief van de NS en de Provincie Noord-Holland om stations die direct aan een natuurgebied liggen te positioneren als poort naar de natuur.

Buitenpport Santpoort Noord. het Nationaal Park Zuid-Kennemerland Buitenpport Santpoort Noord. het Nationaal Park Zuid-Kennemerland.

Station Santpoort Noord ligt pal naast Nationaal Park Zuid-Kennemerland en geeft treinreizigers direct toegang tot dit bijzondere duinlandschap. Reizigers worden op station Amsterdam Centraal al met borden, wandelroutes en een Tiny Forest verleid om de trein te nemen naar Santpoort Noord en daar de natuur in te gaan. Gedeputeerde Joke Geldhof:

“We stimuleren mensen hiermee om de trein te nemen in plaats van de auto en te genieten van het buitenleven,”

In navolging van Santpoort Noord kunnen andere station die direct aan een natuur of recreatiegebied liggen ook de titel Buitenpoort in de wacht slepen. Met dit idee, dat al werd geïntroduceerd in de publicatie Maak Plaats!, worden stations effectiever benut. Dat zorgt voor minder autogebruik en spreiding van toeristen over de regio.

terug naar boven terug naar boven